Realizarea unui grafic

Înainte de a trece la aplicații statistice folosind bazele de date, voi prezenta modul în care putem realiza grafice în R. Pentru aceasta putem folosi funcția plot. Argumentul acestei funcții trebuie să fie de tip caracter – adică va trebui să folsim un vector în care am introdus valorile de urmează să le reprezentăm. Fie vectorul a introdus mai jos:

Pentru a trasa graficul acestui grafic vom scrie plot(a) și după ce vom da submit va apărea graficul lângă fereastra în care am introdus instrucțiunile:

Graficul este realizat prin puncte. Putem realiza și graficul pentru o funcție. În acest caz a va conține punctele din domeniul de definiție. Să presupunem că dorim să facem graficul funcției: f(x) = -1/x2 pentru punctele puse în vectorul a:

În exemplul dat am folosit funcția plot pentru valorile din vectorul a. Implicit s-a considerat că valorile lui a reprezintă corespondentul pentru axa 0y și, corepunzător fiecărei valori i-am atribuit pe axa 0x valori între 1 și 7. Să presupunem că dorim ca pentru punctele date de vectorul a, dorim să trasăm funcția ‘x2+x’. Pentru aceasta, vectorul a va conține valorile corespunzătoare axei 0x, iar valorile corespunzătoare axei 0y le vom pune într-un vector b:

Pentru a trasa graficul funcției ‘x2+x’, vom scrie plot(a,b) și va apărea graficul:

Implicit graficul a fost realizat prin puncte. Dacă dorim ca punctele să fie unite cu o linie, vom pune un al treilea argument la funcție, ‘l’:

Mai putem să trasăm şi o histogramă. Pentru aceasta vom folosi la al treilea argument „h”:

Pentru mai multe informații despre funcția plot putem scrie ?plot (în general pentru toate funcțiile putem scrie ?nume_funcție).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *