Introducerea unei baze direct

O bază de date poate fi desigur și introdusă direct de la tastatură. Pentru a arăta acest lucru voi lua o bază de date cu cinci plante (porumb) pentru care am măsurat înălțimea plantei și înălțimea de inserție:

planta1 215 56
planta2 222 82
planta3 162 34
planta4 154 40
planta5 179 51

Atunci când deschidem RKWard avem opţiunea de a deschide fereastra my.data

Asemănător cu procedura de la SPSS, va trebui să declarăm tipurile de variabile cu care vom lucra. Astfel, pentru exemplul nostra var(cod plante) va conţine date de tip caracter, iar var1(înălţimea plantei) şi var 2(înălţime de inserţie) vor contine date de tip numeric. Concret va trebui să schimbăm doar tipul de date pentru var. Pentru aceasta vom da un dublu clic pe prima celulă de la Type şi vom alege opţiunea 3: String ca în figura de mai jos.

În dreptul linie Label putem pune denumirile pentru fiecare coloană. Apoi vom introduce datele pentru prima planta pe primul rând din partea de jos a ferestrei:

Pentru a introduce datele pentru a doua înregistrare vom da un clic dreapta pe spaţiul de sub linia 1 şi din lista ce va apărea vom alege prima opţiune:

Astfel vom proceda pentru a introduce toate datele. În final vom obţine:

Pentru a salva această bază de date vom da cţte un clic pe opţiuni ca în exemplul de mai jos:

În fereastra ce se va deschide vom specifica ce dorim să slavăm (vom selecta my.data şi vom apăsa pe butonul > pentru a avea în fereastra Object scris my.data, apoi la Save to/File name vom da un clic pe semnul  şi în fereastra ce se va deschide vom specifica locul şi denumirea bazei de date (la denumire trebui să scriem şi extensia.RData):

Apoi după ce vom da un clic pe OK va apărea următoarea fereastră:

Dând un clic pe Submit baza de date se va salva.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *