Schimbarea denumirii liniilor și coloanelor unei matrice

Implicit liniile și coloanele unei matrice sunt notate cu numere. Totuși s-ar putea să avem nevoie să personalizăm denumirile liniilor sau a coloanelor. De exemplu, liniile ar putea fi variantele unei culturi, iar pe coloane am putea avea zilele în care am făcut măsurătorile. Mai întâi vom crea matricea pornind de la măsurătorile realizate în fiecare zi:

Am folosit comanda cbind deoarece am dorit ca înregistrările măsurătorilor din fiecare zi să apară pe coloană. Pentru ca în dreptul ficărei linii să punem o etichetă cu ajutorul căreia să putem identifica variantele, vom folosi funcția rownames():

Am putea dori ca în loc de z1, z2, z3 să punem datele la care au avut loc măsurătorile. Atunci vom folosi funcția colnames():

Putem și să redenumim doar o linie sau doar o coloană. Pentru aceasta vom folosi tot una din funcțiile de mai sus, adaugând între paranteze drepte numărului liniei/coloanei al cărei nume dorim să-l modificăm. În exemplul nostru să presupunem că am dori ca în loc de varianta1, să scriem var_martor. Atunci:

Observăm faptul că, deși am schimbat denumirea liniilor/coloanelor, atunci când dăm comanda, între parantezele drepte punem numărul atribuit inițial liniei.coloanei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *