Introducerea unei matrice în R (I)

Până acum în R am lucrat cu variabile și vectori. În această postare voi prezenta modul în care putem introduce o matrice în R. Pentru aceasta vom folosi funcția matrix în care trebuie să specificăm datele ce vor fi introduse în matrice, ncol – numărul de coloane pe care le dorim sau nrow – numărul de linii, byrows – dacă dorim ca datele să fie puse pe linie (și atunci byrows ia valoarea TRUE) sau datele să fie introduse pe coloană (și atunci byrows ia valoarea FALSE). Dacă byrows lipsește se ia ca valoare implicită FALSE (adică datele sunt introduse pe coloană). Mai jos voi da câteva exemple pentru a ilustra cele scrise până acum.

Observație: ncol(), nrow() pot fi folosite și ca funcții ce ne pot arăta numărul de coloane, respectiv numărul de linii corespunzătoare unei matrice:

Dacă dorim să aflăm structura datelor dintr-o matrice, ca și în cazul vectorilor, vom folosi funcția str():

Rezultatul poate fi citit astfel: matricea m1 are date de tip întreg şi are 2 linii și 4 coloane, după care urmează listarea liniară a datelor.

De asemenea avem o funcție ce ne poate arăta dimensiunea unei matrice (numărul de linii și coloane). Aceasta este funcția dim:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *