Operaţii între elementele unui vector

Dacă avem un vector cu date numerice putem realiza anumite operații matematice între elementele acelui vector. Cele mai simple vor fi cele ce vor face suma tuturor elementelor(sum) și produsul elementelor (prod). Mai jos prezint un exemplu pentru a vedea modul în care funcționează aceste funcții pentru un vector v6(1,2,4):

Ca și în alte softuri de acest gen și aici putem obține minimul și maximul elementelor unui vector cu ajutorul funcțiilor min, respectiv max

Funcția cumsum, pornind de la vectorul dat, ne dă un vector unde, fiecare element i al vectorului dat este egal cu suma elementelor de la primul până la elementul i (suma cumulată).

Asemănător cu funcția cumsum, avem funcția cumprod, care pune pe locul fiecărui element i produsul elementelor de la primul până la elementul i. Mai jos am mai prezentat această funcție și pentru un vector v7 care are un element nul.

În cazul în care dorim o funcție asemănătoare cu cea de mai sus, dar care să implice conceptul de min și max, putem folosi funcțiile cummin și cummax. În cazul lui cummin, elementul i este dat de minimul elementelor de la primul până la i (analog se definește funcția cummax):

O ultimă funcție ce o voi prezenta în această postare este funcția diff. Această funcție creează un nou vector în care elementul i este egal cu diferența dintre elementul i și i-1. Două mențiuni: funcția de aplică începând cu al doilea element al vectorului și, bineînțeles, vectorul rezultat va avea cu un element mai puțin decât vectorul de pornire:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *