Introducerea datelor în r (II)

O altă modalitate de a introduce datele în r este dată de citirea datelor dintr-un fișier tip csv. (“comma separated values”). Reamintim că cea mai simplă metodă de a face un fișier *.csv este să salvăm un fișier cu foi de calcul (excel, libre office calc) ca tip csv. Desigur se va salva doar foaia curentă. Pentru a salva mai multe foi vom crea câte un fișier csv pentru fiecare foaie. Fie următorul fisier tip csv:

15_07_03

Mai înainte de toate trebuie să specificăm directorul în care se găsește acest fișier *.csv. Pentru aceasta vom folosi următoarea instrucțiune:

setwd(„/home/cristi/Documents/r”)

Desigur calea către directorul în care se află fișierul poate diferi. În cazul prezentat mai sus, am creat un subdirector, numit „r”, în directorul Documents.

Folosind instrucțiunea dir() se va afișa conținutul subdirectorului. În continuare, pentru a citi acest fișier in r, am folosit instrucțiunea

read.csv(file=”numefisier.csv”, head=TRUE, sep”,”)

Datele din acest fișier se vor atribui unei variabile. În exemplul de mai jos am denumit variabila ex01. Șirul de instrucțiuni va arăta astfel:

15_07_04

 

pentru a vedea modul în care arată fișierul vom scrie numele variabilei:

15_07_05

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *