Coeficientul phi

De multe ori datele pe care le avem pot fi reduse la două categorii: cazuri favorabile și cazuri nefavorabile. Sau, în medicină de exemplu, prezența unui simptom sau absența lui. Pentru a studia gradul de asociere al varibilelor putem folosi coeficientul φ (în literatura de specialitate îl găsim sub denumirea coeficentul phi). Pentru a explica modul în care se poate calcula acest coeficient cu ajutorul PSPP-ului voi lua un exemplu.

Fie o bază de date în care, pe un lot de 50 de pacienți, s-a studiat pentru o boală prezența (sau absența) mai multor simptome:

feb_030

Dorim să studiem dacă există o asociere între simptomul 1 și celelalte simptome. Pentru aceasta, vom pune datele în PSPP (în această postare am arătat cum se pot importa datele din Excel în PSPP):

feb_031

Apoi vom da clic pe următoarele opțiuni: Analyze – Descriptive statistics – Crosstabs. Se va deschide fereastra:

feb_032

Deoarece dorim să comparăm simptomul 1 cu celelalte simptome am pus In prima fereastră simptomul 1 și celelalte le-am pus în a doua fereastră. Apoi vom da clic pe Statistics pentru a indica ceea ce dorim să calculăm:

feb_033

Am bifat opțiunea Phi, apoi dăm un clic pe Continue, iar în fereastra ce apare vom da un clic pe OK. Va obține următoarea fereastră Output:

feb_034

(am pus doar un fragment din fișierul Output). Pentru a interpreta coeficientul vom folosi următoarele reguli:

  • de la 0 la 0,3 nu avem asociere între variabile.
  • 0,3 la 0,7 avem o asociere slabă a variabilelor
  • peste 0,7 asociere puternică a variabilelor

Trebuie ținut cont de faptul că acest coeficient, la un număr mare de înregistrări, poate da erori la valorile marginale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *