Regresia liniară în PSPP

În postarea anterioară am calculat corelația pentru două variabile dintr-o bază de date. Redăm o parte din această bază de date mai jos:

feb_008

Pentru aceleași variabile ca în postarea anterioară vom determina ecuația regresiei liniare. De asemenea vom calcula R-square. Acest indicator ne arată în ce măsură variația variabilei dependente depinde de variabila independentă. Fie rezultatele la testul de Matematică – variabila dependentă și rezultatele la testul de Literatură – variabila independentă. Vom da câte un clic pe AnalyzeLinear Regression și în fereastra ce va apărea

feb_028

 vom „trece” variabila „Matematica” în fereastra Dependent și variabila „Literatura” în fereastra Independent. Apoi vom da un clic pe OK. Va apărea fereastra Output:

feb_029

Observăm că avem R-Square = 0,36 deci putem spune că 36% din variația rezultatelor la testul de Matematică ar putea să se datoreze rezultatelor la testul de Literatură (am dat acest exemplu pentru a ilustra mai bine faptul că, în cazul corelației, nu este recomandabil să analizăm prin prisma unor cauzalități).

În ultimul tabel avem termenul liber al ecuației de regresie (22.16) și coeficientul variabilei „Literatura” (0,58). Deci ecuația de regresie se poate scrie astfel:

Matematica(estimat) = 0,58 x Literatura + 22,16

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *