Comparatia mediilor (independente) în PSPP

S-a dat același test la matematică la două grupuri de elevi. Rezultatele au fost centralizate în două tabele. Pentru a compara mediile cu ajutorul PSPP-ului vom folosi două variabile: una pentru desemnarea grupului (1 pentru primul grup și 2 pentru al doilea grup) și o a doua variabilă pentru punctajul obținut de fiecare elev.

feb_012

Pentru a compara mediile vom da clic pe următoarele opțiuni: Analyze – Compare Means – Independent Sample T Test. Va apărea fereastra:

feb_013

În această fereastră am pus „Matematica” în fereastra Test Variable(s) și „grup” în fereastra Grouping Variable. Apoi vom apăsa pe Define Groups pentru a scrie codurile specifice fiecărui grup:

feb_014

Vom da un clic pe continue pentru a reveni la fereastra unde declarăm variabilele. Acum vedem că s-a activat butonul OK. Vom da un clic pe acesta și va apărea fereastra cu rezultatele (Output).

feb_015

În primul tabel, Group statistics, avem, printre altele, media și abaterea standard pentru cele două grupuri. În al doilea tabel, în prima parte sunt rezultatele de la testul F (comparatie a variantelor). Aici observăm că am obtinut valoarea lui p = 0,06 > 0,05 deci avem varianțe egale. Această informație de arată în care parte a tabelului ne vom uita in continuare pentru rezultate. Deoarece avem varianțe egale ne vom uita în coloana a 5-a în partea de sus pentru valoarea p și vedem că aceasta este egală cu 0,02 < 0,05 deci avem diferențe semnificative între cele două medii. în concluzie putem spune că media obținută de elevii din grupul 2 (=54,83) este semnificativ mai mare decât media celor din primul grup (=46,08)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *