Testul U Mann-Whitney

Acest test se aplica pentru date independente. Elevilor din clasa a 3-a li s-a aplicat un test de atenție voluntară. Datele au fost puse în SPSS:

snspa052

unde pentru variabila sex am făcut următoarea codificare: 0 – fete, 1 – băieți.

Deoarece avem grupuri independente și nu avem informații despre distribuția datelor vom folosi testul neparametric Mann-Whitney. Pentru aceasta vom da câte un clic pe următoarele opțiuni: AnalyzeNonparametric Tests2Independent Samples

snspa053

Se va deschide fereastra în care vom specifica eșantioanele ce dorim să le comparăm:

snspa054

Astfel la Test Variable list vom pune variabila cu scorurile de la Atenția voluntară, la Grouping Variable vom pune variabila Sex care ne împarte grupurile. Apoi vom da un clic pe butonul Define Groups de sub Grouping Variable si se va deschide o fereastra unde vom scrie ce coduri am folosit pentru fiecare grup. Dăm un clic pe Continue, iar în ferestra cu declarațiile variabilelor vom da un clic pe OK. Se va deschide fereastra Output în care vor fi afișate tabelele cu rezultatele:

snspa055

Pe a patra linie avem valoarea p asociată acestui test: p = 0,275. Deoarece aceasta este mai mare ca 0,050 vom spune că: În urma aplicării testului U Mann Whitney nu am găsit diferențe semnificative între fetele și băieții din clasa a treia în ceea ce privește scorurile obținute la atenția voluntară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *