Coeficientul Alpha (Cronbach)

Acest coeficient este folosit pentru a studia consistența internă a itemilor unui chestionar sau poate fi folosit ca metodă de reducere a unor itemi. Pentru a înțelege mai bine cum functionează acest coeficient voi lua un exemplu. Fie un chestionar cu 7 itemi aplicat pe un lot de 16 subiecți. Datele au fost introduse în SPSS (date fictive):

snspa040

Pentru a calcula coeficientul alpha vom da un clic pe AnalyzeScale – Reliability Analysis

snspa041

Va apărea fereastra în care vom indica itemii ce dorim să-i analizăm (în acest exemplu am analizat coeficientul alpha pentru toți cei 7 itemi, dar putea să calculez coeficientul și pentru doar o parte din itemi). Apoi vom da un clic butonul Statistics pentru a indica faptul că dorim să vedem și cum se modifică coeficientul alpha dacă reducem un item:

snspa042

Apoi vom da un clic pe Continue și în fereastra Reliability Analysis vom da un clic pe OK. În fereastra Output vom avea următoarele tabele:

snspa043

Observăm ca am obținut o valoare de 0,779 pentru coeficientul Alpha Cronbach. Avem următoarea interpretare pentru coeficientul alpha:

snspa044

Deci coeficientul obținut ( 0,779) are o consistență bună. Al treilea tabel îl vom folosi pentru a îmbunătăti valoarea coeficientului. Observăm că dacă am reduce itemul 07 am obține o valoare de 0,816 pentru coeficientul alpha. vom relua operațiile pe care le-am realizat la începutul acestei postări (nu am selectat itemul07 și nu mai e nevoie să dăm un clic pe Statistics deoarece opțiunea selectată a rămas activă):

snspa045

În fereastra Output vor apărea următoarele tabele:

snspa046

Observăm că am obținut un coeficient mai bun ( 0,816). Din al treilea tabel observăm că orice item am scoate din itemii rămași, am obține valori mai mici pentru coeficientul alpha.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *