Exerciţiul 4 – interval de încredere

În tabelul de mai jos am pus rezultatele unor măsurători privind numărul de boabe pe rând realizate la diferite soiuri de porumb din județele Suceava și Cluj:

Dorim să calculăm intervalul de încredere pentru aceste date. Pentru aceasta vom calcula mai întâi media și abaterea standard pentru aceste date.

(reamintesc că în versiunea 2013, funcția pentru calcularea abaterii standard pentru aceste date este STDEV.S). Atunci când dorim să calculăm un interval de încredere pentru medie, trebuie să stabilim și eroarea. În acest caz vom alege valoarea de 5%. Pentru calcularea intervalului vom folosi funcția CONFIDENCE. Vom calcula valoarea acestei funcții în celula B26. Dăm un clic pe B26, apoi pe fx. La categorie vom selecta Statistical, iar în fereastra cu funcții vom da un clic pe funcția CONFIDENCE:

După ce vom da un clic pe OK , va apărea fereastra:

unde la Alpha am pus eroarea pe care stabilit-o, la Standard_dev am pus celula în care se află abaterea standard, iar la Size am pus 21 deoarece avem 21 de înregistrări. Dând un clic pe OK va apărea următoarea foaie de lucru:

Intervalul va fi: (m – confidence ; m + confidence). Vom calcula în Excel limitele acestui interval (ls – limita din stânga, ld – limita din dreapta):

Deci intervalul de încredere pentru medie este: (29,06 ; 32,94). Ca exercițiu puteți calcula intervalul de încredere pentru fiecare din cele două judeţe.

Răspunsuri:

  • pentru plantele din Cluj: (30,94 ; 36,77),
  • pentru plantele din Suceava:  (27,35 ; 31,19)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *