Aplicaţie 01: Cubul şi 5 cilindrii

Vom deschide o foaie de lucru şi vom alege Part (View-Workbench-Part) ca în imaginea de mai jos:

030

Apoi vom da un clic pe icon-ul cu cubul (am arătat aceasta la început acestei postări), şi apoi pe icon-ul cu cilindrul:

031

Iar pentru a obţine o vedere axonometrică vom da un clic pe 024:

032

În partea stângă a ecranului avem două ferestre – Tree view şi Property view:

033

Iar jos avem două opţiuni: View şi Data. Implicit e activă opţiunea View. Vom da un clic pe opţiunea Data şi apoi, în prima fereastră, vom da un clic pe Box. Vom obţine următoarea imagine:

034

Observăm că s-a selectat cubul, iar în fereastra Property view avem informaţii despre cub. În partea de jos avem dimensiunile cubului (Înalţime, Lungime şi Lăţime). Toate au 25 de cm. Vom modifica şi vom pune la fiecare 50 de cm (se dă un clic pe număr şi se modifică valoarea numărului de la tastatură). Deoarece acum nu mai vedem toată forma obţinută vom da un clic pe 035 (se află lângă butonul pentru vederea axonometrică). Apoi vom obţine:

036

În continuare vom mări cilindrul (înalţimea acestuia va fi egală cu latura cubului) şi vom pune câte un cilindru pe cele 4 muchii.

Pentru a modifica înălţimea cilindrului, vom da un clic pe Cylinder în fererastra din stânga, şi la Property view, la înălţime vom pune valoarea 50:

037

Acum vom muta acest cilindru în colţul opus. Pentru aceasta vom lăsa selectat în fereastra din stânga sus Cylinder şi în fereastra din stânga jos vom expanda opţiunea Placement şi apoi opţiunea Position. Vom duce mouseul pe săgeata sus din dreptunghiul corespunzător lui x şi vom ţine apăsat până cilindrul va ajunge în celălalt colţ:

039

(desigur se putea scrie direct în dreptul lui x valoarea 50). Acum vom face la fel pentru valoarea din dreptul lui y:

040

Dacă dăm un clic pe icon-ul pentru cilindru, 031

vom obţine următoarea imagine:

041

Pentru a modifica înălţimea acestui nou cilindru vom scrie la Height valoarea 50 şi pentru “a-l trimite” în muchia din dreapta vom scrie la Position în dreptul lui x valoarea 50 (am modificat şi raza pentru cele două cilindre scriind la Radius valoarea 5):

042

Asemănător vom face pentru a obţine câte un clindrul şi pe celelalt două muchii (pentru celaltă muchie vom modifica valorile pentru y). În final vom obţine:

043

Las ca temă realizarea unui cilindru în centrul cubului, cilindru care să aibă o înălţime de 60 cm. Ar trebui să obţineţi următoarea imagine:

044

This entry was posted in freecad and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *