Aplicaţia 2: “cubul perforat”

Data trecută am arătat cum putem realiya în FREECAD un cub care să aibă pe fiecare muchie câte un ciliindru şi un al 5-lea cilindrul care să treacă prin centrul cubului (link către acea postare). La final se obţinea:

044

Data trecută nu am arătat cum se poate salva rezultatul operaţiunilor realizate cu ajutorul FREECAD-ului, deoarece nu e cu nimic diferită de salvarea unui fişier – File, Save, selectăm destinaţia unde vrem să salvăm fişierul şi apoi vom da un clic pe OK. Extensia pentru fişierele din FREECAD este fcstd. Pentru a deschide un fişier anterior, vom da un clic pe opţiunea File din meniu şi apoi pe Open şi din lista ce va apărea vom da un clic pe fişierul dorit (normal trebuie să ştim unde am salvat fişierul).

Voi deschide fişierul creat anterior (cu numele aplicatie001.fcstd). Ceea ce doresc să fac astăzi e să vedem cum ar arăta imaginea dacă în locul cilindrului am avea o gaură în cub. Pentru aceasta vom da un clic pe Box, vom ţine apăsată tasta CTRL şi vom da un clic pe cilindrul din centru:

077

Observaţii:

  1. pentru a obţine ceea ce dorim, este important ca, în primul rând să selectăm Box şi apoi cilindrul
  2. în cazul nostru cilindrul care dorim să dispară este cilindrul 3, nu ultimul cilindru.

Apoi vom da un clic pe 078 (în imaginea de mai sus se află în meniu pe rândul 2 de icon-uri, al 2-lea icon din stânga):

079

Observăm că atât cubul cât şi cilindrul au dispărut din lista iniţială. Dacă vom da un clic pe săgeata din stânga opţiunii Cut din fereastra din stânga se va extinde meniul şi vor apărea cele 2 elemente:

080

Am dat un clic pe Cylinder003 pentru a obţine în partea de jos a ferestrei din stânga dimensiunile cilindrului. Voi modifica raza cilindrului (Radius) şi în loc de 5,00 cm voi pune 15,00 cm:

081

Dacă vom ţine apăsat pe rotiţa mouse-ului şi apoi vom apăsa pe partea stângă a mouse-ului, mişcând uşor mouse-ul vom putea vedea piesa obţinută din mai multe unghiuri. Mai jos am pus un film (63 de secunde) în care puteţi vedea operaţiile descrise mai sus. La final Am folosit mouse-ul pentru a roti imaginea, pentru a micşora sau mări imaginea apoi am folosit icon-ul pentru redimensionarea piesei la dimensiunile ecranului:

This entry was posted in freecad and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *