Doris Lessing – Carnetul auriu (III)

  • „De ce simt nevoia asta îngrozitoare de a-i face pe să vadă lucrurile la fel ca mine? E copilăresc: de ce ar trebui s-o facă? Asta înseamnă, în fond, că mi-e teamă să rămân singură cu sentimentele mele.” (pag.31)

 

  • „Din cauza incontinenţei sale verbale, care îi şochează pe ceilalţi – sau îi face să râdă -. femeia e pe cale de a dezvolta o personalitate de clovn sau de umorist cu acte în regulă. N-are pic de simţ al umorului. Dar când aude câte o observaţie la care se preface surprinsă, ştie din experienţă că lumea o să râdă sau o să se supere, aşa că râde şi ea, într-un fel nervos şi nedumerit, după care îi dă înainte.”(pag.214)

 

  • „Sex. Pentru femei, dificultatea de a scrie despre sex vine din faptul că sexul e cel mai bun atunci când nu te gândeşti la el, când nu-l analizezi. Femeile aleg în mod intenţionat să nu se gândească la sex din punct de vedere practic. Se inflamează când bărbaţii discută despre sex, o fac din instinct de autoconservare: vor să conserve emoţia spontană care e esenţială pentru satisfacţia lor.” (pag.267)

 

  • „Cred că important e – să fii singur. Oamenii, fiinţele umane, genul acesta de lucruri – sunt un dezastru. Oamenii ar trebui să se lase în pace unii pe ceilalţi.” (pag.555)

 

Lasă un răspuns