Saul Below – Filiera Bellarosa și alte povestiri

 • saul bellow_bellarosa„O femeie neobișnuită, care respingea tot ce ținea de banal. Obezitatea ei, presupunând că avea de ales din punct de vedere psihic în această privință, era un indiciu clar. Ar fi putut să-și pună în minte să slăbească, fiindcă avea tăria de caracter necesară. În schimb, ea accepta provocarea proporțiilor, în același fel în care Houdini ar fi cerut noduri și mai strânse, încuietori și mai multe la un cufăr și râuri mai adânci din care să sape.” (pag.87)
 • „evreii au rezistat la toate câte le-a făcut Europa. Mă refer la cei norocoși, care au supraviețuit. Dar acum vine proba următoare – America. Mai pot ei să se țină tari sau Statele Unite or să le vină de hac?” (pag.112)
 • „Ceea ce ajungem să credem despre motivele ce-l pun în mișcare pe celălalt ține așa de tare de circumstanțe, iar înțelegerea universului și forțelor e atât de eronată, încât cu cât analizăm mai mult, cu atât mai mult rău ajungem să facem.”(pag.250)
 • „- Adu-ți aminte că mama te diviniza, Ijah. Zicea că ești un geniu.
  – Da, așa zicea. Era o opinie valabilă între patru pereți. Lumea nu a fost de acord.”
 • „Pentru mine asta mai presupunea și că, pe măsură ce ordinea socială se duce de râpă, constrângerile vechi de secole dispar, iar zăgazurile istoriei se deschid, cum se întâmplă acum, pereții se desfac pe la colțuri, legăturile dispar și ni se oferă libertatea să gândim cu mintea noastră – cu condiția să găsim în noi înșine tăria de a profita de ocazie – să scăpăm prin ochiurile plasei, să nu ne lăsăm doborâți de lamentații, ci să ne ridicăm deasupra mormanului de dărâmături.” (pag.325)
 • „(…)majoritatea ființelor umane nu vor ajunge niciodată starea de echilibru, fiind apucătoare, neliniștite, iritabile, stânjenite, căutând să-și ușureze suferința trudei lor și furioase că nu reușesc s-o facă.”(pag.348)
 • „(…) ura e plină de limpezime. Dacă lați ura să încolțească, va ajunge să te mănânce pe dinăuntru, să îți consume ființa, intensificându-ți puterea de reflecție. Nu te orbește, ci îți sporește luciditatea și te deschide; te ajută să îți găsești drumul și să-ți concentrezi sinele în așa fel încât poți să-l înțelegi. iubirea are și ea vederea limpede. Nu e oarbă. Iubirea adevărată nu e înșelătoare. Căci, exact ca și ura, e o sursă originară. Dar la iubire nu ajungi prea ușor. Ură, în schimb e destulă, câtă frunză și iarbă.Și bineînțeles că îți pui în primejdie ființa dacă aștepți marea pasiune. Așa că trebuie să ai încredere în ură, care se găsește din belșug, și să o îmbrățișezi cu tot sufletul dacă dorești atât de tare să ajungi la claritate.” (pag.351)
 • „Începe o epocă a teatralității. Schimbări revoluționare ample sunt ascunse de vulgaritățile actorilor. Clovnii și cabotinii guvernează – sau par să o facă. La nivelul superficial totul pare o farsă. Dar realitatea mai profundă numai așa nu e.” (pag.461)
 • „Nu se mai gândea la moarte, adică nu mai mult decât la o ciurdă de cățeluși care l-ar fi tras cu dinții de manșetele pantalonilor” (pag.463)

Lasă un răspuns