Pascal Bruckner – „Tirania penitenței” (I)

bruckner01*”Întreaga lume ne urăște, iar noi merităm acest lucru: iată convingerea majorității europenilor, cel puțin în Vest. Într-adevăr, din 1945, continentul nostru este posedat de chinurile căinței.” (pag.17)

*”Ideologiile nu mor niciodată, ci se metamorfozează și renasc sub o nouă aparență atunci când le credeai înmormântate pentru totdeauna: eșecul, departe de a sluji drept celulă de dezmeticire, relansează beția” (pag.22)

*”Ce îi striga lui Jacques Chirac muțimea tinerilor, în timpul primei vizite pe care un președinte al Republicii franceze o făcea în Algeria, după decolonizarea acesteia? «Vize, vize!» Un spirit răutăcios ar spune: ne-au alungat și acum vor toți să vină la noi! Acest fapt nu repune în cauză legitimitatea independențelor, dimpotrivă, explică un adevăr stânjenitor: Europa a renunțat la colonii mult mai repede decât au renunțat la Europa fostele colonii.” (pag.24)

bruckner_tiraniapenitentei*”Așa cum în islamismul radical există predicatori ai urii, în democrațiile noastre există predicatori ai rușinii, mai ales în elitele gânditoare, iar prozelitismul lor nu e mai mic.” (pag.30)

*”Extrema stângă face curte cu o asemenea statornicie teocrației totalitare, poate mai puțin din oportunism, cât dintr-o reală afinitate. Fără a fi renunțat niciodată la comunism, demostrează o dată în plus că adevărata ei pasiune nu este libertatea, ci servitutea în numele dreptății.” (pag.37)

*”Europa, asemenea unui temnicer care te aruncă în închisoare și-ți strecoară în mână cheia celulei, a adus lumii totodată despotismul și libertatea.” (pag.42)

*”Nici un conducător european n-ar putea spune ca președintele George W. Bush, după atentatele din 11 septembrie 2001: «Sunt stupefiat. Stupefiat că există atâta neînțelegere pentru ceea ce este țara noastră.(…) Pentru că eu știu cât suntem de buni». Noi, copiii Lumii Vechi, știm cel puțin un lucru și anume că nu suntem buni (ci perfectibili).” (pag.46)

Lasă un răspuns