Ernst Junger – Jurnale pariziene (II)

ernst_junger* „Era de părere că azi e mai puţin vorba de o luptă între oameni şi mai mult una pentru oameni – se poate vedea cu ochiul liber cum aceştia sunt luaţi şi duşi pe direcţia bună sau pe cea rea”. (pag.111)

* „Întrebat pe patul de moarte ce simte în legătură cu moartea, Bloy răspunse: «Une immense curiosite» „.(pag.139)

* „Într-adevăr, a nu cunoaşte viitorul este un privilegiu al omului; este un diamant din diadema liberului arbitru pe care el o poartă. Dacă l-ar pierde, s-ar transforma într-un automat dintr-o lume de automate”(pag.145)

* „Semnificativ pentru acest spirit, care aşteaptă judecata, este inscripţia de pe un cadran solar: «Este mai târziu decât crezi»”. (pag.188)

* „Despre autoeducaţie. Chiar dacă te-ai născut debil, poţi să atingi grade considerabile de sănătate. Tot astfel, în ştiinţă; poţi să te eliberezi prin studiu de influenţa unor învăţători proşti şi de prejudecăţile pe care le găseşti în timpul tău. Mult mai dificil este să progresezi moral, fie şi modest, în condiţii de totală corupţie. Aici lucrurile ating rădăcina”. (pag.208)

*”Trecutul şi viitorul sunt oglinzi, iar între ele luminează, de necuprins cu ochii noştri, prezentul. Când ne stingem, aspectele se schimbă; oglinzile încep să se topească, şi tot mai clar iese la iveală prezentul, până ce, în clipa morţii, el devine totuna cu veşnicia”. (pag.222)

* „Cine gândeşte în concepte şi nu în imagini, procedează faţă de limbă cu aceeaşi cruzime ca acela care vede doar categoriile sociale, nu şi oamenii”(pag.225)

* „De multă vreme, pentru orice om capabil să vadă energii, credința noastră trăiește mult mai puternic în biologie, în chimie, în fizică, în paleontologie, în astronomie decât în biserici(…)” (pag.255)

* „Popularitatea este o boală care amenință să se cronicizeze, cu atât mai mult cu cât îl surprinde pe pacient la o vârstă mai înaintată.” (pag.260)

*„(…) faptul că economia omenească tinde să exploateze viața moartă, ca în cazul straturilor carbonifere, rămășițe ale pădurilor virgine, ale câmpurilor petrolifere, ale coastelor de guano și ale altora de acest fel. Pe lângă aceste zăcăminte, strălucesc laolaltă linii de cale ferată și de navigație, acolo se așează în roiuri coloniști. Privit din depărtare de un astronom și sub condiția suprimării timpului, un astfel de spectacol ar semăna cu agitația unui roi de muște care a simțit prezența unui mare cadavru.” (pag.285)

*„Semnificative sunt și ultimele cuvinte ale lui Saint-Gelais. Medicii au ținut un consiliu la căpătâiul lui, certându-se în legătură cu boala de care suferea și cu felul în care trebuia să fie tratată. După ce le-a ascultat disputa, s-a întors cu fața la perete, spunând: „Mesieurs, je vais vous mettre d’acord”, și s-a stins.” (pag.287)

*„Regula este, ca și lumina, inexplicabilă și invizibilă și strălucește doar când ceva i se opune. Pe bună dreptate se spune de aceea că excepția confirmă regula – s-ar putea spune că abia ea face regula vizibilă.”(pag.292)

*„Cât de exactă e observația că omul superior trăiește în această țară ca Odiseu, luat drept cerșetor și batjocorit în propriul lui palat de uzurpatori netrebnici. Cât de adevărat e și acest pasaj: „Crește servilismul și, odată cu el, curajul grosolan””(pag.333).

*„Printre acestea, o sentință a principesei de La Tremoille: „Credulitatea se răspândește în aceeași măsură în care dispare credința””(pag.344)

*„Astăzi, omul a devenit pentru om o materie primă de un fel aparte, un material pe baza căruia se obțin muncă, informații sau altele. Este o stare care ar putea fi caracterizată drept canibalism superior. Nu cazi chiar în mâinile mâncătorilor de oameni, deși nici așa ceva nu e exclus, dar ești supus metodelor psihologilor, chimiștilor, cercetătorilor rasei, ale așa-numiților medici și ale altor iscoditori.” (pag.347)

final (pag.398)

* „Paris, 13 august 1944

După-amiază, vizite de bun-rămas, ultime întâlniri. Plimbare cu Charmille pe malurile Senei. Orice mare moment crucial se realizează prin nenumărate despărțiri personale.”
*

Lasă un răspuns