Nassim Nicholas Taleb – Antifragil (II)

* „Un măgar care este deopotrivă de înfometat și însetat și care se află la o distanță egală între mâncare și apă va muri inevitabil de foame sau de sete. Însă poate fi salvat grație unui ghiont aleatoriu într-una din direcții. Această metaforă se cheamă „Măgarul lui Buridan”, după filosoful medieval Jean Buridan, care – printre alte lucruri, foarte complicate – a introdus experimentul mintal sau de gândire. Când anumite sisteme sunt blocate într-un impas periculos, aleatoriul și numai aleatoriul le poate debloca și elibera. Se poate vedea cazul citat că absența aleatoriului echivalează cu moartea sigură”. (pag.116)

* „Marele biolog francez Francois Jacob a introdus noțiunea de opțiuni (sau caracteristici de tip opțiune) în sistemele naturale, grație încercării și greșelii, într-o variantă care în franceză se numește bricolage. Bricolajul este o formă de învățare prin încercări și greșeli apropiată de improvizație, când încerci să faci lucruri cu ceea ce ai, reciclând piese care altminteri ar fi irosite”. (pag.195)

* „Nu spun că educația este inutilă pentru un individ: ea ne asigură diplome de mare ajutor în carieră, însă acest efect se anulează la nivel de țară. Educația stabilizează venitul familiilor de-a lungul generațiilor. Un negustor face bani, apoi copiii lui merg la Sorbona și devin medici sau magistrați. Familia își menține bunăstarea fiindcă diplomele le îngăduie membrilor ei să rămână în clasa de mijloc la multă vreme după ce averea strămoșească s-a risipit. Însă aceste efecte nu sunt valabile și pentru țări.” (pag.218-219)

* „O idee nu supraviețuiește pentru că este mai bună decât ideile rivale, ci mai degrabă fiindcă persoana care o susține a supraviețuit! ” (pag.229)

* „Iraționalul rezidă în a nu vedea o opțiune liberă atunci când ni se înfățișează”. (pag.239)

Lasă un răspuns