Pascal Brunckner – Fanaticii Apocalipsei (II)

* „cum însă să te protejezi, atunci când oamenii fac gargară cu formule pe cât de găunoase, pe atât de înspăimântătoare, atunci când limbajul însuși este lovit direct în inimă? Naufragiul nu mai este al globului pământesc, ci al inteligenței.” (pag.82)

* „O să ajungem, oare, sub presiunea unui tribunal antirasist, să penalizăm folosirea în conversație a cuvântului «câinos» sau să interzicem folosirea pătrunjelului, a salatei și a andivelor în alimentație, pe motiv că, mâncându-le sau tăindu-le, am atentat la demnitatea lor?” (pag.120)

* „Oricum am lua-o, omul este cel care conferă sens și drept: natura nu este un subiect etic decât prin procură, ceea ce și face ca situația să fie atât de dificilă.” (pag.121)

schopenhauer* „Schopenhauer, marele mizantrop sub specia Eternului și fondator al Societății pentru Protecția Animalelor din Frankfurt, își adora canișul. Când acesta îl scotea din minți, îl beștelea cu vorba «Mensch», adică: omule!” (pag.133)

* „Se spune că un papagal al lui Henric al VIII-lea, căzut în apele Tamisei, a cârâit: «O barcă, o barcă! Douăzeci de lire pentru o barcă!» După ce un matroz l-a pescuit și l-a înapoiat regelui, pasărea, schimbându-și tonul, i-ar fi zis: «Dați-i o monedă de patru penny flăcăului ăsta!»” (pag.134)

* „Fiecare bolnav se dorește propriul său doctor și afișează erudiția incompetentului: cumulează o  știință exactă a detaliilor cu o incultură abisală a esențialului.” (pag.155)

* „Dispariția religiei, în Europa cel puțin, nu înseamnă o pierdere a iluziilor, ci o revenire a supranaturalului, pretutindeni, inclusiv în obiectele tehnologice.” (pag.156)

* „«Savanții ne arată că…»: așa încep majoritatea admonestărilor ecologiste. Expertul militant: iată noul tip de activivist pe care îl formează asociațiile a căror întreagă erudiție e pusă în serviciul exclusiv al unie linii politice. (…)Știe infinit mai multe lucruri decât cel mai bun dintre voi și scoate întotdeauna la țanc informația, detaliul cu care vă vor închide gurile. Principalul titlu pe care îl are este o diplomă în intimidare.” (pag.167)

apocalipsa* „Avem aici un triumf al oximoronului: vom sărbători deci «frugalitatea fericită», «austeritatea dreaptă» și, de ce nu, «mizeria surâzătoare», «moartea haioasă». «foametea nostimă»? Lăudătorii noii precarități se întrec în juxtapunerea unor termeni incompatibili.” (pag.191)

* „De aceea e neliniștitoare ecologia, pentru că se insinuează în aspectele cele mai intime ale vieții, în obiceiurile alimentare, vestimentare, energetice, spre a le controla cât mai bine. Atunci când îi citim recomandările, avem impresia că auzim trântindu-ni-se în față ușa unei temnițe.” (pag.193)

* „Străbatem, într-adevăr, o criză a modurilor de viață, care solicită niște schimbări imperative. Întotdeauna catastrofa nu este decât un cuvânt pompos pentru metamorfoză.” (pag.215)

* „Uriașul succes al peliculei Avatar, comparabil cu cel din 1990 al filmului lui Kevin Costner Dansând cu lupii, se trage din această întrepătrundere a unei fabule anti-imperialiste cu o alegorie ecologică.” (pag.229)

* „Trăim o epocă a avangardelor regresive: nefiind capabile să inventeze, ele denigrează.” (pag.233)

* „Deunăzi, marea problemă religioasă era: există viață după moarte? Marea întrebarea a societăților laice este azi inversată: există oare viață înainte de moarte?(…) Adevărata viață ține de intensiatate, nu de durată. Câtă vreme iubim, învățăm, ne mirăm, suntem nemuritori până în ultima zi a vieții” (pag.246)

Final (pag.251)

* „Auzim pretutindeni: Să salvăm lumea! S-o salvăm de capitalism, de știință, de consumerism, de materialism. Trebuie, însă, mai ales, s-o salvăm de salvatorii ei autoproclamați, care agită amenințarea marelui haos, ca să-și impună pornirile ucigașe. Îndărătul larmei lor trebuie să discernem voința de a ne demoraliza, ca să ne poată controla cât mai bine. Bucuria de a trăi împreună pe această planetă care ne va supraviețui, orice am face pentru ea – depinde de asta.
Avem nevoie de pionieri, de deschizători de drumuri, nu de morocănoși deghizați în profeți. Avem nevoie de noi frontiere, ca să le putem depăși, nu de noi temnițe în care să putrezim. Omenirea nu se va emancipa decât începând de sus.”

Lasă un răspuns