Alasdair Gray – „Lanark. O viață în patru cărți”

alasdair_gray*”Majoritatea oamenilor cred că podeaua, tavanul, trupul celuilalt, soarele etc. sînt cele mai sigure lucruri din lume, dar curînd după ce m-am dus la școală, mi-am dat seama că nu te poți baza pe nimic afară de numere. De exemplu să ne gîndim la cel mai simplu număr, un număr de telefon, 339-6286. Există în afara noastră și îl găsim într-o carte de telefoane, dar îl reținem exact așa cum este, pentru că numărul și ideea noastră despre el sînt identice. În comparație cu numărul lui de telefon, prietenul nostru cel mai apropiat este prefăcut și ne trădează. Nu încape îndoială că există în afara noastră și, pentru că ni-l amintim, el însuși există, destul de șters, în capul nostru, dar experiența ne arată că ideea noastră despre om seamănă doar vag cu acesta.”(pag.146)

lanark*”O poveste poate avea întotdeauna un sfârșit fericit dacă o întrerupi într-un moment vesel. Desigur, în natură, singurul sfîrșit e moartea, dar moartea se produce rareori atunci cînd oamenii sînt în forma cea mai bună. De aceea ne plac tragediile. Îi arată pe oameni sfîrșind în plină vigoare, cu spiritul treaz și meritîndu-și sfîrșitul.
– Thaw a murit tragic?
Nu. Și-a fușerit sfîrșitul. N-a dat nici un fel de exemplu, nici măcar unul rău. A fost socotit inacceptabil de către infinitul vid luminos, limpezimea fără de margini de care doar egoismul se teme.” (pag.281)
*

Lasă un răspuns