J.M. Coetzee – „Jurnalul unui an prost” Ed Humanitas, 2009

coetzee*”Pe vremea regilor, supusului i se spunea: Ai fost supusul Regelui A, acum Regele A a murit și, iată, ești supusul Regelui B. Apoi s-a ivit democrația si, pentru prima oară, i s-a dat supusului posibilitatea de a opta: Vreți (voi toți) să fiți condusi de cetățeanul A, sau de cetățeanul B? Subiectului i se prezintă faptul împlinit: în primul caz, faptul că are calitatea de supus, în al doilea caz, faptul că poate opta”. (pag 12)

*”Confruntat cu o optiune între A și B, unde A și B sunt, fiecare, acel gen care deobicei ajunge pe buletinul de vot, majoritatea oamenilor, a oamenilor obișnuiți, sunt în sufletul lor înclinați să nu-l aleagă pe nici unul. Dar asta e doar o înclinație, iar statul nu face negoț cu înclinații.(…) Statul face negoț doar cu opțiuni. Persoana obișnuită ar dori să spună: În unele zile înclin spre A, în alte zile înclin spre B, dar în majoritatea zilelor pur și simplu simt că amândoi ar trebui să dispară sau Ceva din A și ceva din B, uneori, iar alteori nici A, nici B, ci altceva cu totul diferit. Statul clatină din cap. Trebuie să alegi, zice statul: A sau B.” (pag.12)

* „De ce nu poate exista un discurs despre politică, fără a fi el însuși politic?” (pag.13)

*”Ceea ce este tulburător la metafora relației între ființele umane și virusuri ca joc de șah este că virusul joacă întotdeauna cu albele, iar ființele umane cu negrele. Virusul execută mutarea, iar noi reacționăm”. (pag.75)

*”Dacă avem economii concurente, le avem pentru că așa vrem să fie lumea noastră. Competiția este o sublimare a războiului” (pag.84)

*”Termenul colocvial pentru ignorarea probabilităților este a risca. Cine poate spune că o viață în care îți asumi riscuri nu este (probabil?) mai bună decât o viață trăită după reguli?” (pag.106)

*”Am făcut observația că inappropriate (nepotrivit, impropriu, inadecvat) a ajuns să înlocuiască bad (rău, prost …) sau wrong (greșit, eronat, fals…) în enunturile celor care vor să-și exprime dezaprobarea fără a dori neapărat să formuleze o judecată morală (pentru asemenea persoane, judecata morală în sine trebuie evitată ca fiind inappropriate – adică nepotrivită). Astfel:«Ea a despus mărturie că străinul a atins-o inappropriately (într-un mod nepotrivit)»”.(pag.147)

*”Povestea Euridicei a fost înțeleasă greșit. De fapt, acolo este vorba despre singurătatea morții. Euridice este în Infern, îmbrăcată în veșmintele în care a fost îngropată. Ea crede că Orfeu o iubește îndeajuns să vină și s-o salveze. Și Orfeu chiar vine. Dar în cele din urmă iubirea pe care-o nutrește Orfeu nu este destul de puternică. Orfeu își lasă iubita în urmă și se reîntoarce la propria lui viață”. (pag.165)
*

 

Lasă un răspuns