Analiza unifactorială

Desigur pentru a realiza o analiza unifactorială c el mai simplu este să folosim soft-uri specializate pe statistică (SPSS sau PSPP – pe acest site am pus câteva din lucrurile ce se pot realiza cu ajutorul acesora). Totuși în această postare mi-am propus să realizez această analiza unifactorială în modul (aproape) clasic (am folosit Excel -ul).

Exemplu este preluat din cartea  “Making Sense of Data” – Glenn J. Myatt, dar rezolvarea cu ajutorul Excel-ului îmi aparține.

Pentru 4 Call Center s-au studiat numărul de apeluri. Să se studieze dacă avem diferențe semnificative între mediile acestor eșantioane. Fiind un test statistic formulăm mai întâi ipotezele:

H0: mediile eșantioanelor sunt egale
H1: mediile eșantioanelor nu sunt egale

Datele au fost puse pe o foaie de Excel:

da_018

Calculăm pentru fiecare Call Center media și varianța. Apoi calculăm media mediilor (pe linia 10 am pus numărul de înregistrări pentru fiecare centru):

da_019

Având variația în interiorul grupului dată de formula:

da_fig020

vom calcula in Excel valoarea acestei formule pentru datele din exemplul nostru:

da_021

Apoi vom calcula varianța între grupuri cu ajutorul formulei:

da_023

unde primul termen al diferenței din paranteză îl reprezintă mediile parțiale, iar al doilea termen reprezintă media din F11. Vom aceasta varianță cu ajutorul foii de Excel:

da_024

Apoi calculăm valoarea F:

da_025

Pentru a calcula valoarea p asociată acestei valori vom folosi funcția FDIST:

da_026

Am obtinut valoarea 0,00 (aproximare de 2 zecimale). Cum aceasta e mai mică de 0,05 se invalidează ipoteza H0 și se validează ipoteza H1, adică mediile eșantioanelor nu sunt egale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *