Câteva precizări

Recitind aceste postări în care am arătat anumite lucruri despre LaTex cu ajutorul Gummi, îmi dau seama că ar putea apărea întrebări, așa că voi face câteva precizări:

1. nu mi-am propus să fac o prezentare a LaTex-ului. De aceea, desigur vor exista aspecte pe care nu le voi aborda. Așa cum am spus într-o postare anterioară, scopul acestor postări este de a descifra un pic acest editor și, în special, de a scrie formule matematice pe care să le pot pune pe acest blog.

2. În mare parte lucrez în Ubuntu și foarte rar mai ajung și pe la un Windows, dar deja costurile implicate de rularea sistemului de operare Windows au crescut prea mult (fac parte din acei oameni care preferă să lucreze cu programe ce au licență). Spun aceasta pentru că acest Gummi se poate obține foarte ușor de pe Ubuntu fiind open souce. Există și pentru Windows o versiune alui Gummi. Ultima versiune de Gummi pentru Windows se poate descărca de aici. Sunt necesari cam 22,7 Mb pentru instalare. Se descarcă un fişier .exe, se dă clic pe el şi de acolo, ferestrele-tătic vă vor ghida până va fi instalat programul. Singura problemă e ca mai trebuie descărcate niște pachete pentru a beneficia de toate facilitățile programului, încărcare ce ia destul timp.

3. Anumite lucruri se pot realiza în LaTex și cu ajutorul altor comenzi sau prin descărcarea de pachete ce trebuie declarate la începutul programului. Poate cândva am să revin și am să postez ceva mai pe larg despre acestea. Există însă destul material pe internet. Link-urile spre aceste materiale le voi pune pe această pagină.

4. Desigur mai există și alte modalități de a edita un text în LaTex. Unele sunt desigur mai bune decât ceea ce prezint aici, dar pentru mine ceea ce am găsit e destul de util. Dacă la un moment dat voi ajunge în situația ca Gummi să nu poate realiza ceea ce doresc, am să caut și alte modalități.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *